Assos Antik Kenti 

       Assos kentinin tarihi M.Ö. 6. yüzyıllara kadar dayanmaktadır, denize çok yakın olan bu kentte denizcilik hiç ilerlememiş ve halk genel olarak tarım ve hayvancılık ile uğraşmıştır. Kentin güvenliği 3200 metre uzunluğundaki surlar ile sağlanılmaktadır, surların yüksekliği ise 20 metredir. Surlar ile etrafı kapatılan kentin doğu ve batısında iki adet kapı bulunmaktadır. Kentin hemen girişinde de Nekropol ( mezarlık ) yer almaktadır Nekro=ölü Pol=şehir Nekropol=ölüler şehri anlamına gelmektedir.   


Assos Antik Kenti
Assos Antik Kenti 


Kentin en önemli yapı malzemesi kentin etrafından bolca bulunan andezit taşıdır, bu taş zor bir şekilde işlenmektedir ancak çok dayanıklıdır. Bu yapı malzemesi kullanılarak kentte bir çok devasal yapı yapılmıştı. Bu yapıtlar Agora, Surlar Athena Tapınağı ve Tiyatrodur. Kentin ilk kazı çalışmları 1881 yılında başlamış çalışmlarad ilk olarak Nekropol ortaya çıkarılmıştır. Nekropole ölen insanların yakılarak külleri bir küp içerisine konularak gömüldükleri, daha sonralar ise daha büyük küplerin içerisine cenin pozisyonunda yerleştirerek gömüldükleri görülmekte. 

         Kentin en yüksek bölümünden bulunan Athena tapınağı Arkaik çağda Anadolu'da yapılan tek doz düzenindeki tapınaktır. Athena 12 Olimpos tanrısı arasında bilgelin zekanın ve savaş tanrıçasıdır, Assos kentinin de korucusu  olarak görülmektedir. Athena Tapınağından günümüze sadece sütunları ulaşmıştır.


Assos Antik Kenti
Assos Antik Kenti 


   Kentin önemli eserlerden bir olan tiyatro yapıldığı dönemlerde 2500 kişilik olduğu düşünülmekte ancak yaşanan bir deprem sonucu tiyatronun büyük bir hasar aldığını görüyoruz yapılan onarımlar sonucu günümüzde 1500 kişilik bir bölümü kullanıla bilir haldedir tiyatronun bir dönemler taş ocağı olarak da kullanıldı tahmin edilmektedir. Kentten günümüze kadar çok fazla bir yapı ulaşmamış olmasına rağmen doğal güzelliğini hiç kaybetmemiş bir biçimdedir her yıl binlerce turist Assos kentini ziyaret etmektedir. 


Assos Antik Kenti
Assos Antik Kenti 

Post a Comment

Daha yeni Daha eski