Roma İmparatorluğun kuruluşu 

               Roma imparatorluğu ilk olarak Tiber nehrinin yakınlarında olan yedi tepe olarak bilinen bir bölge üzerine kurulmuştur. Yedi tepe üzerine kurulan bu şehir Roma tarihi boyunca hep gelişmiştir. İlk başlarda Roma halkının evlerinin çatıları samandan yapılmaktadır tapınaklar ise etraftaki volkanik dağlardan kopan kaya parçaları yontularak yapıldığı görülür daha sonralardan Roma imparatorluğu geliştikçe devasal ve görkemli yapıtlar inşa etmişlerdir.

Roma İmparatorluğun

Roma İmparatorluğun


                Tiber nehrinin  sert akıntıya sahip olması gelen gemilerin şehre ulaşmasını zorlaştırıyordu bu durum şehir savunması için güzel bir etkendi. Tiber nehrinden gelen gemiler ilk olarak Juniculum ve Aventinus adından iki tepe ile karşılaşmaktadır bu tepelerde bulunan kaleler ise şehre gelen tehditleri erkenden öğrenmek için konumlandırılmıştır. Aynı zamanda bu tepelerin eteklerinde zengin roma halkınında evleri görülmektedir. Palatiumc tepesinde ise bereket tanrısı olan kibele tapınağı bulunmaktadır. Vadinin diğer tarafında bulunan Caelius tepesinde ise Roma halkının evleri görülmektedir, iki tepe arasında bulunan Forum ve Comitium vardır. Şehir ırmak kenarında olmasına rağmen halk içme suyu ihtiyacını nehirden karşılamak yerine yakınlarda bulunan pınarları tercih etmiştir suyu şehre taşımak içinse su kanalları inşa edilmiştir. Roma imparatorluğu su kemerlerinde ve kanalizasyon sisteminde çok başarılı çalışmalar yaptığı görülmektedir. Roma'da çok sayıda hamam da görmem mümkündür, günümüze kadar ulaşmış olan Collesium'da ise gösteriler düzenlenmektedir.

Roma İmparatorluğun

Roma İmparatorluğun



Zaman içerisinde Roma imparatorluğu hem ekonomik açıdan hemde askeri açıdan gelişmiştir bununla birlikte topraklarını büyülterek Avrupa, Asya ve Afrika kıtalarında hüküm sürmüştür. 

Roma İmparatorluğun

Roma İmparatorluğun


             İtalya'da bulunan Tiber Irmağı'nın yakınlarında bir kaç köyden oluşan eski Roma dünyanın en büyük imparatorluklarından biri olmuş, Doğu Roma ile birlikte düşündüğümüzde toplamda yaklaşık olarak 2000 yıl ayakta kalmıştır. 

             Roma tarihinde önemli dönemler.

  1. Krallık Öncesi Dönem
  2. Krallık Dönem
  3. Cumhuriyet Dönemi
  4. İmparatorluk Dönemi

Post a Comment

Daha yeni Daha eski