Zeugma Antik Kenti


      Zeugman Antik kenti ilk olarak Selevkeia Euphrates ismiyle tarihte karşımıza çıkmıştır Büyük İskender'in bir komutanı olan I. Selevkos Nikator tarafından M.Ö 300'de kurulmuştur günümüzdeki konumu ise Gaziantep'in Nizip ilçesinin yakınlarında bulunmaktadır. Zeugman kentinin hemen yakınlarına ikinci bir kent daha kurulmuş ve bu iki kent bir köprü yardımı ile birbirine bağlanmıştır.







      Zeugman Antik kenti M.Ö 1. yüzyılda Roma İmparatorluğu tarafında işgal edilmiş ve günümüzde bildiğiz Zeugman Adını almıştır Zeugman kelimesinin anlamı ise geçit köprü olarak bilinmekte. Roma imparatorluğun işgali ardından kent çok hızla gelişmiş ve 80.000 kişilik bir nüfusa sahip olmuştur. Kentin diğer kentlerden ayrıcalıklarından biriside kendi şehir sikkesini basmış olmasıdır sikkenin ön yüzeyinde Thyke tapınağı arka tarafında ise Roma imparatorluğun simgesi olan Roma  kartallı bulunmaktadır. 




M.S 256 yıllarında ne yazık ki kent I Şapu ( Sasani Kralı ) tarafından yağmalanmış ve ele geçirilmiştir, Zeugman antik kenti istiladan sonra eski ihtişamını kaybetmiş ve bir daha eski görkemine ulaşamamıştır.  Roma imparatorluğu döneminde sanat alanında ilerleyen Zeugman halkı bunları yapmış oldukları mozaik tablolarda heykellerde çok rahat bir şekilde görmek mümkün, yapılan kazı çalışmalarında ortaya çıkartlan mozaik eserler Zeugman kentini bir mozaik kent olduğunu ortaya koymaktadır. Kentin en önemli tepesinde tapınaklar inşa edilmiştir aynı zamanda tapınak ve çevresinden çok sayıda tanrı heykeli de görülmektedir bu heykeller Kommagene tanrılarına ait olduğu düşünülmektedir. 



Post a Comment

Daha yeni Daha eski