Apollon Tapınağı 



       Aydın'ın didim ilçesine bulunan Apollon Tapınağı Antik dönemin en önemli dinsen merkezlerinden birisiydi. Efes ve Priene gibi önemli İyon kentlerinde yaşayan insanların en önemli kehanet alanıydı, ancak Apollon tapınağı asıl olarak Miletus Antik kentinin kutsal alanıdır.
M.Ö 560 yıllarında inşa edilmeye başlanan tapınak hiç bir zaman tam olarak bitirilememiştir.
Tapınak bitmemiş olmasına rağmen antik dönemin en büyük tapınaklarından birisidir.

Apollon Tapınağı
  Apollon Tapınağı 

     M.Ö 494 yılında Pers istilasın uğrayan Miletos şehri ve Apollon tapınağı büyük tahribata uğramıştır, Pers istilası İyon kent devletlerini isyanını bastırmak amacıyla gerçekleşmiştir ancak bu saldırı bu bölgedeki şehirlere ve Apollon Tapınağına çok büyük tahribata yol açmıştır. Tapınaktaki en önemli yapıtlar ise Pers'in başkenti olan Ekbatan'a götürülmüştür. Perslerin egemenliğinden sonra büyük iskenderin Miletos şehrini ele geçirmiş ve Apollo Tapınağının yönetimini Miletos şehrine verdiştir.

  Apollon Tapınağı
  Apollon Tapınağı 

     Apollon tapınağı görkemli mimari yapısını halen daha korumaktadır 110 metre uzunluğuna ve 50 metre genişliğine sahip dört bir yanında basamkarlar bulunan bir platform üzerinde, yükseliği ise  17.5 metredir. 124 adet sütun ile çevrelenmiş olan tapınağın ortasında ise Sella Kutsal Alanı bulunmaktadır bu alana sadece rahipler ve kahinler girmesine izin verilmektedir bu kutsal alana inilen kapılar arasında bulunan mermer blok  70 ton ağırlında olduğu söylenilmektedir ve dünyanın en büyük mimari parçası olarak kabul edilir.

  Apollon Tapınağı
  Apollon Tapınağı 


        M.S 250 yıllarında tapınak önemini
kaybetmeye başlamıştır dah sonra M.S 385'de Theodosios'un emri ile tamamen Etkisini yitimiştir, ancak günümüzde ise her yıl bir çok yerli ve yabancı turist Apollon tapınağını o ihtişamlı mimari yapısını görmek için Apollon Tapınağını ziyaret etmektedir.

Post a Comment

Daha yeni Daha eski