Bergama ( Pergamon )

         Bergama antik kenti bir diğer adıyla Pergamon antik kenti İzmir'in  Bergama ilçesinde M.Ö 3000 yıllarında kurulduğu düşünülmektedir, ancak ilk kurulduğu dönemlerde hangi uygarlıkların kentte yaşadıklarına dair bir bilgi bulunmamaktadır. ilk olarak Pergamon Krallığı'nın daha sonrada Roma imparatorluğuna geçmiştir. Kentin ki tarafından ve ismini nereden aldığı tam olarak bilinmemektedir.  Ancak bazı rivayetlere göre Pergamos'un Teuthrania kralını öldürdükten kenti ele geçirip kente kendi adını verdiği, bir diğer rivayet ise Teuthrania kralı Grynos savaşta Pergamos'tan yardım istemiş, zaferden sonra ise iki kent yaptırmış ve bir kentin adını Pergamos koymuştur.

Bergama ( Pergamon )
Bergama ( Pergamon )


Pergamon kenti M.Ö 282 yıllarında krallık haline gelmiştir. Lysimachos, Pergamon şehrini güçlendirmesi ve onarması için komutanı olan Philetarios'u kente yollar. Philetarios görevini başarıyla tamamlar ancak M.Ö 282 yılında Lysimachos'a isyan eder ve Pergamon Krallığını ilan eder.

Bergama ( Pergamon )
Bergama ( Pergamon )


     Krallık daha sonra Roma saldırıları maruz kalır ve Roma İmparatorluğu tarafından işgal edilir ve bir roma kenti olur. Bazı kaynaklara göre kentin tarihi M.Ö 4. yüzyıla kadar gitmekte ve Helenistik dönemin en önemli kentlerinden birisidir. Kentte tapınak, sokaklar, agoralar ve tiyatro gibi bir çok yapıt vardık. Bergama kelimesinin anlamı korunaklı kaledir, asıl ismi olan Pergamon kelimesinin değişerek günümüze kadar gelmiş halidir 

Bergama ( Pergamon )
Bergama ( Pergamon )

      Kenttin en yüksek yerinde bulunan Akropolde kentin yönetimi yapılmaktadır 330 metre yükseklikte bulunan Akropol Bergama Krallığının saraylarını, tapınakları, kütüphane ve tiyatroları da içerisine almaktadır.

Bergama ( Pergamon )
Bergama ( Pergamon )



        Kentte bulunan Zeus sunağı Helenestik dönemini  heykeltraşçılığını en güzel şekilde yansıtan örneklerdendir. Kentte bulunan Traian tapınağı kentin en yüksek yapıtıdır, kentte bulunan en dikkat edilmesi gerekilen yapıt ise tamamen bir mühendislik harikası olan kent tiyatrosudur, 70 derecelik bir açısı ve 10.000 kişilik bir kapasiteye sahip olan tiyatro görenleri hayrete düşürmekte ve dünyanın en dik tiyatrosu unvanına sahiptir..   Ne yazık ki Athena'ya adanmış olan Athane kutsal alanın'dan geriye sadece temellerini kalmıştır. Athene kentin korucusu olarak bilinir. Şehirde 200.000 yazma esere ev sahipliği ettiği düşünülen Pergamon kütüphanesi de bulunmaktadır.

Post a Comment

Daha yeni Daha eski