Hititlerde Yönetim

               Hitit devletinin yönetimde bulunan üç temel isim bulunmaktadır Hitit Kralı, Tavananna (Ana Kraliçe) ve Pankuş Meclisi. Hitit devleti ilk başlarda ele geçirdikleri şehirlerde iktidarı ve güzel bir yönetim sağlamak için fethedilen yerlere krallar kendi oğullarını idareci olarak gönderirir, ancak Hitit devletinin büyümesi sonucunda Hitit devlet yönetiminden bir takım değişikler yaşanmıştır. Yönetimde zaman zaman değişiklikler gerçekleşse de genel olarak eyalet sistemi olarak tanımlaya bileceğimiz Kral tarafından Prenslerin yada üst düzey memurların şehir yönetimi için görevlendirdiğini görüyoruz. Hititlere bağlı olan krallıkların her yıl Hitit devletine tribut denilen verdiler vermekte ve her yıl krallar Hattuşaş'a gelerek Hitit kralını sadakat ve bağlılığını yemin etmek zorundadır.

Hititlerde Yönetim
Hititlerde Yönetim


Hitit Kralının Görevleri Ve Yetkileri: Hitit devlet yönetimin en üst düzey karakteri olan Hitit Kralı yasaları yapar, yasaları uygular ve adaleti sağlamaktadır. Kral Tanrılar tarafından görevlendirildiği onların verdiği güç ve lütuf ile ülkeyi yönettiği düşünülmektedir, ortaya çıkartılan bir Hitit yazıtından şunlar yazılmıştır (...Kral olan bana, tanrılar güneş tanrıçası ve hava tanrısı ülkeyi ve evimi vermişlerdir ve kral olan ben ülkemi ve evimi korurum). Kral aynı zamanda hem bir komutan hemde bir dini lider olarak bilinmektedir. Kralın en yakınında bulunan ve onu koruyan bir askeri birlikte mevcuttur bu birliğin adı Mesedi olarak bilinir. Kral halkının yanı sıra tanrılara karşıda sorumlulukları da vardır bunlar ülkenin korunması bereketli ve sağlıklı olmasıdır. 

            Ana Tanrıça ( Tavananna ) Ve Görevleri: Ana tanrıça olarak bilinen Tavananna Darga'ya Göre ise Egemen kraliçe olarak tanımlanmaktadır. Kraldan sonra en çok yetkiye sahip olan kişi olarak görülmekte ve Hitit Kralı öldükten sonra ise Hitit yönetiminde yer almaktadır. Tahta geçen yeni Hitit kralın karısı ise Ancak Tavananna ölmesi halinde Tavananna unvanını alabilmektedir, bazı yazılı metinlerde tahta geçen krallar bu durumdan rahatsız oldukları belir belirtilmektedir ancak Tavananna kanunu yaklaşık olarak 500 yıl sürdüğü görülmekte. Hitit kralı baş rahip unvanına sahip olduğu gibi Tavananna'da baş rahibe unvanına sahiptir ve dini Törenlere katılmaktadır. M.Ö. 1269 yıllarında Mısır Firavunu II. Ramses'le Hitit Kralı III. Hattuşili'nin arasında yapılan bir anlaşmada o denemde Tavananna olan Puduhepa'nın da imzası bulunduğu görülmektedir Bu bulgularda Tavananna'nın Hitit devletinin dış politikalarında ne kadar etkili olduğu görülmektedir.

            Pankuş Meclisi Ve Görevleri: Eski Hitit döneminden beri var olduğu düşünülmekte olan Pankuş meclisi saray halkı ve asillerden oluşmuş bir grup olduğu bilinmektedir. Pankuş kelimesi hepsi ve tamamı anlamına gelmektedir. Pankuş meclisinin yeni kralın seçiminden bir etkileri olmadığı ve yeni kralının seçim ile gelmediği görülmektedir. Hitit yönetiminde çok bir etkileri olmadığı, yapılan toplantılarda katılmaları tamamen kralın isteğine bağlıdır ancak olağanüstü durumlarda toplantılara çağrılırlar. Bulunan kaynaklarda bir dönem Pankuş meclisi büyük faliyetler göstermiş ve bu dönem zarfında suçlu bir hükümdara ölüm cezası da verebilmektedir. 

Post a Comment

Daha yeni Daha eski