Roma Mimarisi

          Roma mimarisinde en önemli yapıtları tapınaklar, tiyatrolar, evler, saraylar, forumlar, stadionlar, hamamlar, su kemerleri, kütüphaneler ve sütunlu caddelerdir. Anadolu'da da Roma mimari kültürü pek çok yerde görülmektedir. İlk başlarda Roma mimarisi tapınaklar ile Yunan tapınakları benzerdir göstermektedir, ikinci dönem tapınakları ise yuvarlak planlıdır, bunun en güzel örneği ise İmparator Hadrianus tarafından yaptırılan Panteon tapınağıdır. Panteon tapınağı Antik dönemin en önemli tapınağıdır. Bu yapı mimarisinden iç mekandan daha çok dış cepheye daha çok özen gösterilmektedir. Roma tarihi boyunca gösterişe ve ihtişama önem göstermiştir. M.Ö II. yüzyıllarda tuğla işçiliği ile birlikte Roma mimarisinde büyük gelişmeler görülmüştür. Roma bu gösterişli mimarisine kavuşmak için yüzyıllar geçmiştir ama başarıya ulaşmış ve günümüze kadar Roma'ya ait ihtişamlı yapılar görülmektedir. Roma Mimarisini en önemli özelliği de kemerli yapılardır bu mimari türüne inşa etmek çok zor olmasına rağmen Roma İmparatorluğu bu zorlu mimariyi başarmış ve günümüze kadar ulaşan eserler inşa etmiştir. Romalıların bir diğer uzmanlaştığı yapı biçimi ise tonozla tavan örtüsüdür en güzel örneği ise Pantheon tapınağıdır. 

Pantheon
Pantheon

Roma'nın en önemli imparatorlarında biri olan Augustus'un damadı ve komutanı olan Marcus Agrippa tarafından yapılması istenen ve M.Ö 27 yılında inşası başlatılan Pantheon tapınağı yapılır ne yazık ki M.Ö 80 yılından Roma da çıkan büyük bir yangında çok büyük hasar almıştır, bu olayın üzerine İmparator Hadrianus M.Ö 118 yılından tapınağı tekrardan yapılmasını istemiştir yapımı yaklaşık olarak 7 yıl sürmüştür. Tapınakta önemli kişilere ait mezarlarda bulunmaktadır. Tapınak çok fazla tahribata uğramış olmasına rağmen her seferinden onarılmış ve günümüze kadar ulaştırılmıştır.

Pantheon
Pantheon

Pantheon
Pantheon


Roma'nın en önemli eseri olan Pantheon tapınağı, Ayasofya 532- 537 yıllarında yapılmasından sonra üstünlüğünü kaybetmiştir. Ayasofya'nın en önemli özelliği ise Roma tarihi boyunca ilk kez başarmış olduğu kara şekilli bir yapının üzerine yuvarlak bir kubbe oturtmasıdır.

Ayasofya
Ayasofya

Ayasofya
Ayasofya

   Roma'da şehircilik anlayışı ise zamanla gelişmiş ve her yerde aynı biçimde gerçekleşmiştir. Roma ele geçirdiği kentlerde ise kendine özgün yenilikler yaparak kendi şehircilik anlayışını yaymaya çalışmıştır. Ele geçirilen kentler daha iyi, daha ulaşılabilir konumlara taşınmıştır. Burada yaşayan halklar kentleriyle duygusal bağlar kurmaları için çeşitli sağlanır böylece kente hizmet edecek gönüllü hayırseverler ortaya çıkıyor. Buda kent mimarisi için olumlu etkiler yaratmaktadır, buda merkezi yönetimin yükünü hafifletmektedir. 

Antik Roma şehir Planı-min
Antik Roma şehir Planı-min

Yunan mimarisinden beğendikleri yapıları kendi tarzlarına göre biçimlendirip uygulamaktadırlar. 

Post a Comment

Daha yeni Daha eski