Athena Yunan Mitolojisi 

          Athena Yunan mitolojisinde 12 Olympos tanrısından birisi Zeus ve  Metis'in kızıdır. Athena'nın bir diğer ismi de Pallas olarak bilinir. Athena ve Pallas isimlerinin nereden geldiği tam olarak bilinmemektedir, ancak bir efsaneye göre Tanrıça Athena Pallas Adından bir devi öldürdüğü söylenilir. Hesiodos Tanrıça Athena'nın doğumunu şu şekilde anlatmaktadır.

   Tanrıların kralı Zeus ilk eş olarak 
   Metis'i bilge tanrıçası seçti kendine 
   Metis en çok şey bilendir 
   bütün tanrılar ve ölüler arasındadır
   Ama bu tanrıça tam doğuracağı sırada 
   çakır gözlü Athena'yı 
   Zeus toprağın ve göğün öğütlerine uyarak 
   sevdalı sözler ile aldatır eşini 
   yuttu, gövdesinin içine aldı onu 

Doğuşun ikinci kısmı 

   Ve Zeus çıkardı bir gün kendi kafasından
   çakır gözlü Athena'yı 
   o dünyayı birbirine katan tanrıçayı
   o hiç yorulmadan orduları yöneten 
   o cenk ve savaş bağrışmalarından hoşlanan
   yüceler yücesi sayılan tanrıça

Athena Yunan Mitolojisi
Athena Yunan Mitolojisi 

Athena bir savaş tanrıçası olarak bilinse de aynı zamanda barış, zeka ve sanatın da tanrıçasıdır. Roma mitolojisinde Minerva olarak bilinmektedir. Tanrıçanın Zeytin dalı mızrak ve baykuş sembolleridir ve her sembolün anlamları mevcuttur mızrak savaşı zeytin barışı ve baykuş da bilgeliği simgelemektedir. kullandığı kalkanda bulunan Medusa'nın başının resmi bulunmakta ve en güçlü ordular bile bu kalkan üzerinde boyun eğmektedir. Athena Atina kentinin baş tanrıçası  ve korucusudur. Troya savaşında Akha'lar tarafını tutar, Akhilleus, Diomedes, Odyssus ve Menelaos tanrılarını her fırsatta korumaktadır.  


Athena Yunan Mitolojisi
Athena Yunan Mitolojisi 


Athina Kentinin kuruluşu. Atina şehri yeni kurulmaya başlanmıştır ve şehir için bir tarı seçilecektir bunun için tanrılar arasında bir yarışma düzenlenir, yarışmanın sonuna Poseidon ve Athena kalır. İki tanrıda kazanmak için bütün güçlerini kullanırlar. Poseidon çok güçlüdür üç başlı asasını kayalara vurur ve her yeri deniz suları kaplar ( Bazı kaynaklarda efsanenin bu bölümünde at çıktığı söylenir.). Atina şehri yerle bir olur bunun karşısında zeki ve bilge olan Athena bir zeytin dalı diker ve Atina şehrine tekrardan hayat verir. Atina halkı bu durum karşısında Athena'yı seçerler.

Athena Ve Poseidon
Athena Ve Poseidon

Bakire Athena : Athena Hiç bir zaman birisine aşık olmamıştır bu yüzden Parthenos yani Bakire Athena olarak da anılmaktadır. M.Ö 400 de yapılamkat olan Atina kentindeki Parthenos tapınağı da adını buradan almıştır. Bir efsaneye göre bir savaş için demircilik tanrısı Hephaistos'dan bir silah isteyen Athena  Hephaistos'un yanına gider ancak Hephaistos Athena'ya tecavüze eder  Hephaistos'un ellerinden kurtulan Athena kaçarken bacağına Hephaistos'un spermleri bulaşır Athena Spermleri siler ve yere atar spermlerin yere değdiği topraktan Erikhthonios doğar

Athena ve Hephaistos
Athena ve Hephaistos

Post a Comment

Daha yeni Daha eski