Leodikya Antik Kenti


      Leodikya antik kenti bu günkü Denizli il sınırları içerisinden bulunmaktadır. Kent Lykos ırmağının güneyinde, MÖ. 261-263 yılları arasında II. Antiokhos tarafından kurulmuş ve  Antiokhos'un karısı Laodike'nin adı verilmiştir. Laodikeia antik kenti MÖ. I. yüzyılda Anadolu'nun en zengin ve görkemli kentlerden biri haline gelmiştir. Kentteki önemli eserlerde bu dönemde inşa edilmiştir. Roma imparatorluğu da bu kente çok fazla önem göstermiştir. İmparator Caracalla zamanında sikke basılmıştır. İncil de geçen 7 ünlü kilisesinden birinin bu kentte bulunması bu kenti Hristiyanlık açısından önemli bir kent haline getirmiştir.

Leodikya Antik Kenti
Leodikya Antik Kenti


      Antik kentin büyük ve küçük iki adet tiyatro binası bulunmaktadır bunlardan büyük olan 20.000 kişilik küçük olanda 15.00 kişiliktir.büyük olan tiyatro kentin kuzeydoğu tarafında, Grek tiyatrosu tipinde Roma inşa tarzından inşa edilmiştir. Scene'si ne yazık ki günümüze kadar ulaşmamış ve tamamen yıkılmıştır ancak cavea ve orkestrası oldukça iyi durumdadır. 


Küçük olan tiyatro binası büyük tiyatrodan 300 metre kadar kuzeybatısında gene aynı Grek tiyatrosu tipinde Roma tarzında inşa edilmiştir. 

Büyük Tiyatro
Büyük Tiyatro 


    Kentin güneybatısında bulunan Stadyumun ve gimnazyum bir bütünlük teşkil edecek şekilde inşa edilmiştir. MS. 79 yıllarında inşa edilen stadyumun uzunluğu 350 metre, genişliği 60 metredir. Amfiteatr biçiminde inşa edilen Stadyumun, 24 oturma basamak sırası bulunmaktadır. Büyük bir kısmı yıkılmıştır. Kentte MS. 60 yılında yaşanmış olan büyük deprem kenti yerle bir etmiştir. 

Stadyumun leodikya
Stadyumun

Post a Comment

Daha yeni Daha eski