Ares Yunan Mitolojisi


            Savaşın tanrısı Ares Zeus ve Heranın oğludur. Zeus'a öfkelenen Her Ares'i bir çiçekten doğurduğu söylenir, Zeus ve Hera olmak üzere bütün Yunan tanrıları Ares'i sevmezler bunun nedeni de Ares'in nedensiz yere çıkardığı savaşlardır. Öfkenin, kinin, Savaşın ve intikamın tanrısı olan Ares Truva savaşından Truvalıların Yanında olunca tüm yunan tanrıların utanç kaynağı olur. Ares'in Roma'da karşılığı Mars'tır Roma'da çok sevilen bir tanrıdır olsa da Yunan Mitolojisinde hiç sevilmez.

Ares Yunan Mitolojisi
Ares Yunan Mitolojisi


 Ares'in doğuşu Hesiodos tarafından şöyle anlatılır.

   Hera görkemli son eşi oldu Zeus'un
   Sevişti tanrıların ve insanların kralıyla
   Hebe'yi Ares'i ve Eileithya'yı doğurdu.

Ares Yunan Büstü
Ares Yunan Büstü


   Troya savaşında Diomedes Athena'dan yardım isteyerek Ares'i yaralar, yaralanan Ares ağlayarak babası sığınır Zeus'un yanına sığınır Ares'e şunları söyler.

   Böyle ağlayıp durma dizimin dibinde, dönek 
   Olympos'ta oturan tanrılar arasında
   benim iğrendiğim tanrısın sen,
   hep hırgür, kavga, savaş işin gücün,
   ele avuca sığmaz huysuzluğun, biliyorum
   anadan gelme sana, Hera'dan 
   bende ona zorla dinletirim sözümü.

Apollon ve Athena da Ares'e şunları söylerler.


   Ares insanların baş belası Ares,
   ey kaleler yıkan Ares elleri kanlı 
   ..........
   yaklaş ona, saldırgan Ares'ten çekinme,
   delinin biridir, kötünün kötüsüdür o,
   bir o yana döner, bir bu yana.

     Athena'da bir savaş tanrısı olmasına rağmen Ares ile çok farklıdırlar Athena zekanın yönettiği savaş Ares ise öfkenin yönettiği savaşın tanrısıdır. Ares ile Athena arasında savaşlar yaşanmış ve Ares savaşları kaybetmiştir çünkü Ares'in karşısında Zeka ve Strateji ile yönetilen savaşın tanrısı Athena vardır.

Ares Ve Athena

Ares Ve Athena



  Olympos tanrıları ve ölümlülerin tarafından nefretle anılan Ares'i sadece güzellik tanrıçası Afrodit sever, bu ikisi arasından büyük bir aşk vardır Afrodit Hephaistos ile evli olmasına rağmen Ares ile bir çok kez sevişir. Bu yasaş aşkı öğrenen Hephaistos, Ares ile Afrodit'i sevişirlerken yakalar ve onları o haldeyken bütün Olympos tanrıların yanına götürür, onlarla alay eder. Bu yasak aşkın sonucunda Phobos, Deimos ve Harmonia doğar. 

Post a Comment

Daha yeni Daha eski