Boncuklu Tarla
Mardin'in Dargeçit ilçesinde bulunan Boncuklu Tarla 7 yıl boyunca süren kazı çalışmaları sonucunda insanlık tarihine tekradan ışık tumuştur, 12 bin yıllık geçmiş sahip olduğu düşünülen Boncuklu Tarla Göbeklitepe'den bin yıl daha eski olduğu düşünülmektedir. Yerleşim yerlerinde bir çok ev ve konutun yanı sıra pek çok mezarlar ve tapınaklarda ortaya çıkmıştır. Göbeklitepe ile benzer binaların oldu ve bazı yapıların ( Tapınak, Dini Mekan Mezarlar ve Ev ) Göbeklitepeden daha eski olduğu görülmektedir. 11 bin 300 yıllık olduğu tahmin edilen Boncuklu tarlada çok sayıda boncuk, kemer, toka, düğme ve değişik süs eşyalarıda kazı çalışmaları sonucu ortaya çıkmıştır.
Boncuklu Tarla |
Bulunan boncukların yapı mazemesi olarak kireçtaşı, klotir, kumtaşı, kemik, fosfat ve bakır gibi madderler kullanarak boğa, geyik, akrep, yılan ve yaban keçisi gibi çeşitli şekillerde çok sayıda boncuklar bulunmuştur.
Boncuklu Tarla Takı |
Yapılan çalışmalarda avcı ve toplayıcı olan toplumların yerleşik hayata ve üretici topluluklara geçişi hakkında da pek çok önemli bilgiler elde edilmiştir. Ev tabanlarının altına dizler karınlarına çekik ana rahmindeki cenin pozisyonu şeklinde buluna 69 mezarda 118 bireye ait iskeletlere ulaşılmıştır bunun yanı sıra Neolatik döneme ait 11 bin 300 yıllık olan bir tapınakta gün ışığına çıkarılmıştır.
Boncuklu Tarla |
Buluna mezarlarda çok sayıda boncuklardan oluşan takı ve yontma taş aletleride bulunmuştur. Bu nedenler Boncuklu tarlada yeniden doğuş inancının var olduğu düşünülmektedir. Günümüzden 10 bin yıl önce Kuzey Mezopotamyada yaşayan insanların kültürel, sosyla ve ölü gömme gelenekeri hakkında pek çok bilgi ve veriye uluşılmıştır. Henüz kazı çalışmaların tamamı bitmiş olmasından dolayı çok fazla bilgiye sahip değiliz.
Yorum Gönder