Efes Antik Kenti


           İzmir'in Şelçuk ilçesi sınırlarında yer alan Efes antik kenti M.Ö 6.000 yıllarında Antik Çağ'da Doğu ile Batı'nın buluştuğu bir liman kenti olarak kurulmuştur. İlk olarak Amozon adında bilinen kadın savaşçılar tarafından kurulduğu düşünülmektedir. Yaklaşık olarak 8.000 bil yıllık bir geçmişi sahip olduğu da tahmin edilmekte. Kent ikinci kez Androklos tarafından tekrar kurulmaktadır, Efes antik kentinden bulunan bir tapınakta bu kuruluş hakkında bir yazıtta bulunmaktadır.

Efes Antik Kenti

Efes Antik Kenti



        Atina kralı Kodros'un oğlu Egenin karşı kıyılarını keşfetmek ister ve ilk önce Delfi kentindeki Appollon Tapınağı'nın kahinlerine danışır. Kahinler ona balık ve domuzun işaret ettiği yerde bir kent kurmasını söyler. Androklos bu sözlerin üzerine Ege denizine açılır ve Kaystros
( küçük menderes ) nehrinin ağzında bulunan körfeze geldiklerinde karaya çıkarlar. Ateş yakıp tuttukları balıkları pişirmeye başladıkları esnada gelen domuz balığı kaparak kaçar ve kehanet gerçekleşmiş olur.

efes

Yazıtın olduğu tapınak hadrianus tapınağı



        Efes kentinde Yunanlılar, Romalılar ve Türkler olamak üzere farklı devletlerin egemenliğine geçmiştir. İçerisinde Meryem Ana ve Artemis Tapınağı gibi önemli yapıtlarda bulunmaktadır.

Meryem Ana

Meryem Ana


         M.Ö 1050 yıllarında Dor istilasından kaçan yunanlılar bu liman kentinde yaşamışlardır daha sonralardan kent Romalıların egemenliğine girmiştir. Roma imparatorluğu döneminde ise en parlak dönemlerini yaşamış ve büyümüştür o dönemlerde yaklaşık olarak 200.000 kişilik bir nüfusa sahip olduğu düşünülmektedir. Roma imparatorluğun ilk imparatoru olan Augustud döneminde ve daha sonraki dönemlerde en önemli ticaret merkezlerinden biri haline gelmiştir. oldukça büyük olan kente çok sayıda kütüphane tapınak ve tiyatro gibi yapıtlarda bulunmaktadır. Kent son olarak da 1304 yılında Türklerin egemenliğine geçiştir ve hala Türk'ye Cumhuriyeti topraklarında bulunmaktadır. Ancak Hristiyanlar için çok önemli bir olmasından dolayı her yıl çok sayıda Hristiyan ziyaretçileri ağırlamaktadır. 2015 yılında ise UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesine alınmıştır.

Efesos

Efesos



Post a Comment

Daha yeni Daha eski