Çatalhöyük


       Çatalhöyük Anadolu'da 9000 bin yıl önce kurulmuştur. Konum olarak ise Konya Çumra'nın kuzeyinde  yer almaktadır. Neolitik dönemden beri yerleşim olduğu tahmin edilmektedir.
Bu bölgede ilk kazı çalışmaları 1951 yılında başlamıştır ve halen daha kazı çalışmaları devam etmektedir. Çatalhöyük tahmini olarak 10.000 kişi yaşadığı düşünülmektedir. bölgede bulunan verimli topraklar nedeni ile neolitik dönem'de insanların yerleşik hayata geçmeye başladığı görülmektedir. buluntulardan yola çıkarak görüyoruz ki Çatalhöyük halkı yerleştiği bölgedeki kaynakları çok iyi değerlendiriyor.
   
       Çatalhöyük kazı çalışmalarında görüldüğü üzere eski evlerini terk etmek yerine eski evleri toprak ile doldurup yeni evleri eski evlerin üzerine inşa edilmektedir. Evlerin yapımında saman ve çamur karşımı kerpiçler kullanılır. evlerin içerisinde bulunan toprak yükseltiler  günlük işleri yapmak uymak gibi işlerde kullanılır günümüzde halen Anadolu'da divan adında bu yapıtlara görürüz.
bu platformlara ölülerinde gömüldüğü görülmektedir ölülerin bulunduğu alanlarda sıklıklar resimler ve heykellere rastlanmakta. Yapıtların duvarları beyaz kil ile kaplanır sebebi ise ocaklardan çıkan is karartmasını önlemektir. Çatalhöyük'teki bulunan tapınak ve kült yapıtları daha estetik ve bulunduğu bölgenin en büyük yapıtı durumundandır. Tapınaklarda dini anlamı olan hayvan başları resimler tanrıları betimleyen sıva kabartmalar bulunmaktadır
 
       Kazılarda ortaya çıkan tahtta oturan ve hamile ve göğüsleri süt ile dolu ana tanrıça heykeli görülmektedir.

Çatalhöyük

Neolitik Dönem M.Ö. 8000 (Anadolu Medeniyetler Müzesi)



Post a Comment

Daha yeni Daha eski