Sümerler


       Sümer medeniyetin kökeni tam olarak bilinmemektedir, kazı çalışmalarında ortaya çıkan bulgulara göre M.Ö 4. yüzyılla kadar dayanan şehir devletlerinin varlığını görüyoruz. Kurulan şehir kentleri Savunmak amacıyla Surlarla çevrelenir, bunun en büyük nedeni ise Sümer şehir kentleri birbirleri arasında sıklıkla savaşmaktadır. Kurulan kentlerde ev ve bina yapımından çamurdan yaptıkları tuğlaları kullanırlar. Fırat ve Dicle nehirlerin sularından yararlanan Sümer şehir kentleri yaptıkları su kanallarıyla şehirlerine ulaştırdıkları sular ile tarım yapmaktadırlar. 

Sümerler
Sümerler

  Sümer devletinin büyük ve küçük olmak üzere 35 adet şehir kenti bulunmaktadır bunların içinde en büyük olanı 80.000 nüfusa sahip olan Uruk'dur, kent yaklaşık 2000 yıl ayakta kalmış ve M.Ö. 2800'lerde en büyük şehir olarak bilinmiştir. 


Sümerler
Sümerler



  Sümerler'in uzun ve güçlü bir devlet kurmalarına rağmen kendi Şehir devletlerinin aralarında yapmış oldukları savaşlar dolayı Mezopotamya'daki otoritelerini kaybetmişlerdir bun durum en çok Elamlar'a yaramıştır M.Ö. 3000'li yıllarda günüm İran topraklarında bulunan Elamlar M.Ö 2530-2450 yıllarında Sümerler'e saldırmışlardır kendi içlerinde savaşan Sümerler Elamlar'ın saldırıları sonucunda çok büyük darbeler yemişlerdir ancak Sümer devletinin yıkılmasını sağlamamıştır. Sümer devletinin yıkılışını iklimsel olarak düşünülmektedir. 



         Sümer devletinin ticaret ve hesapları kaydetmek için M.Ö 3400 yıllarında çivi yazısını kullanmışlardır. İlk başlarda sadece ticaret için kullanılsa da daha sonralarda şehirlerde, tarihte, kanunlarda ve bir çok alanda kullanıldığı görülmektedir.


Sümerler
Sümerler

Post a Comment

Daha yeni Daha eski