Hitit Mitolojisi 


         Hitit mitolojisinin hatti ve hurri olmak üzere iki kısıma ayrılır bu iki kısma ile bir çok efsane  bulunmaktadır.
   
          Ele geçen metinlere göre hatti kökenli olan fırtına tanrısının oğlu olan tarım tanrısı Telipinu'nun kaybolmasıyla ilgilidir. Telipinu tohum ekmek tarla sürmek bitki yetiştirmek hasat yapmak gibi işlerle ilgilendiğinden Telipinu'nun kaybolması bütün hayatı olumsuz yönden etkilemektedir. Bu durumdan Tanrılar da çok fazla etkilenmiştir. 
           Daha sonra fırtına tanrısının aklına oğlu gelir ve oğlunu araması için bir kartal görevlendirir, ancak kartal Telipinu'yu bulamaz. Bütün tanrıların anası olan Hannahanna Fırtına tanrısına onu araması için emir verir ama Fırtına tanrısı da bu görevi yerine getirememiş ve Telipinu'yu bulamamıştır. Hannahanna son olarak ise bir arıyı görevlendirir ara Telipinu'yu bulur ve sokarak uyandırır Telipinu uyanır, bu duruma sinirlenir Telipinu öfkesini dindirmek için bir ayin düzenler. Bu ayini büyü tanrıçası olan Kamrusepa yapar büyü etkisini gösterir ve Telipinu evine döner 

                                                                                                   (Bazı bölümler değişiklik gösterebilir.)

     

          Hitit mitolojisinin bir diğer önemli efsanesi de hurri kökenlidir.
Geçmiş yıllarda Alalu kraldı  ve onun hizmetkarı olan Anu onun ayaklarına kapanıyor ona hizmet ediyordu. Alalu göklerde 9 yıl krallık yaptıktan sonra Anu ona karşı ayaklanır  ve onu yenerek kendisi kral olur. Anu'da 9 yıl boyunca tahtta kalır ve Kumarbi de ona karşı ayaklanır Kumarbin çok güçlüdür ve Anu ona karşı koyamaz ve kaçar. 
           Kumarbi onun peşinden gider ve Anuy'u yakalar. Kumarbi Anunun erkeklik organını ısırır ve yutar. Kumarbi bu duruma sevinir ve Anu ona dönerek erkekliğimi yuttuğun için seviniyor musun? Sevinme ben sana yük yükledim (Gebe bıraktım) der ve gökyüzüne gizlenir. Bu duruma sinirlenen Kumarbi doğum için Nippur şehrine gider ve doğum için bekler ve tüm tanrıları dünyaya çağırır. (Bulunan tabletlerde kırıklardan dolayı bu bölümlerle ilgili net bilgiler bilinmemektedir.) Ancak yer yüzüne gelen Tanrılar kendi aralarında tartışırlar. ( tartışmanın sebebi net olarak bilinmemektedir.) Ayrıca tabletlerin sonunda Kumarbi'nin 2 çocuk dünyaya getirdiğini biliyoruz.

HİTİT MİTOLOJİSİNİN TANRI VE TANRIÇALARI
HİTİT MİTOLOJİSİNİN TANRI VE TANRIÇALARI



Post a Comment

Daha yeni Daha eski