Frigler Mitolojisi


               Frigler'de kendilerine ait bir yazı biçimi görülmektedir, 7. yüzyıl başlarında Kımmer devletinin baskıları sonucunda tarih sayfalarından silinmiştir. Frigya'nın baş kenti yıkılıp yağmalanması sonucunda Kral Midas bu duruma dayanamaz ve öküz kanı içerek intihar eder. Frik kral Midas asıl olarak efsaneleri ile tanınmıştır. 

                Apollon ve Pan arasında geçen bir müzik yarışmasında jürilerden biride Kral Midas'tır.
Kır tanrısı Pan çok hoş sesler çıkarmasına rağmen Apollon kadar başarılı olamamıştır. Jürilerden diğeri oyunu Apollona vermiş ama Kral Midas oyunu Pan tarafından kullanmıştır. Bu durma sinirlenen Apollon Midas'a dönerek "Güzel müziği ayırt etmeyecek kulaklar insan kulağı olamaz sana ancak eşek kulağı yakışır der" ve Milas'ın kulaklarını eşek kulaklarına çeviri. Midas uzun bir süre bu sırrı saklar ancak saçlarını kesen bir berber Milas'ın kulaklarını fark eder. Berberde bir süre bu sırrı saklar ama en sonunda dayanamaz ve bir kuyuya sırrı söyler kuyu sazlara sazlar rüzgara söyler ve Milas'ın sırrını herkes bilir artık. Bu duruma dayanamayan Milas kulaklarını keser ama her kestiğinde kulakları çok hızlı bir şekilde tekrar uzar. Midas son çare olarak tanrıya yalvarır. Tanrı Midas'ı affeder kulaklarını düzeltir ama kimse görmede Milas'ın canını alır ve onu mezara koyar.

Frigler Mitolojisi
Frigler Mitolojisi

 Bir başka Midas efsanesi de dokunduğu her şeyi altına çeviren Kral Midas olarak bilinir.
Satiros bir gün Frigya'da Kral Midas'ın gül bahçesini gezerken uyuya kalır. Kral Midas onu bulur 10 gün onu ağırlar bu durumdan hoşnut olan şarap tanrısı Dionisos Kral Midas'a bi dileğini yerine getireceğini söyler bu durum karşısında Kral Midas şarap tanrısı Dionisos'a dokunduğum her şeyi altına dönüştürmek istiyorum der tanrı Midas'ın dileğini yerine getirir. Bir süre sonra Kral Midas yemek yiyemez su içemez ve tanrıya yalvarmaya başlar. Tanrı Midas'ın sesini duyar ve ona Paktalos nehrine gidip yıkanmasını emreder Kral nehşre gidip yıkanır ve üzerinden bu kötü lanet kalkar. Günümüzde Paktaloz nehrinde bulunan altından bu efsane ile bağdaştırılmıştır.

Frigler Mitolojisi
Frigler Mitolojisi 


Post a Comment

Daha yeni Daha eski