Roma Mezar Mimarisi 


            Roma mezar etkileyen en önemli unsurlar iklim, coğrafi yapısı ve orada yaşayan insanların kültürü ve inançlarıdır. Mezar mimarisinin ortaya çıkış nedeni ise insanların ölümden sonraki yaşama inanmalarından dolayıdır. Roma'da imparatorluğu'un gelişip zenginleşmesi ile mezar mimarisi yaygınlaşmıştır. Mimarinin biçimi sosyal sınıflara göre ve zenginlik durumuna göre değişmektedir. Varlıklı Romalılar hem kendilerine hemde aile ve kölelerine mezarlar yaptırmışlardır. Antik Roma döneminde ölülerin insanlar üzerinde korkutucu bir etkisi olmuştur bundan dolayıda ölüleri kent dışlarına gömülürler kent dışlarında olan toplu mezarlıklara ise nekropol yani ölüler şehri adı verilmiştir ( Nekro: ölü Pol:şehir ). Kent meydanlarına yapılan heykeller, saraylar ve evler gibi yapılan mezarlarında zenginliğin birer simgesi olarak gösterilir. Anıtsal mezarlar ölen kişin yaşarken ki siyasi konumunu öldükten sonrada gelecek nesillere aktarılmasını sağlar. Anıtsal mezarlar ise 4 farklı mimari biçimdedir. 

Roma mezar mimaris
Roma mezar mimaris



       Tapınak tipli mezarlar amaç daha çok ölüyü tanrılaştırma ve ölümsüzleştirmek  mezarların üzerinde çok fazla süsleme bulunmaktadır. Bu mimari biçiminde hangi döneme ait ise içerisinde o döneme ait izler barındırmaktadır. Üzerinde buluna süslemelerde çok ince işçilikler görülmektedir bu mimarinin en önemli özelliği de budur. Anadolu ve Suriye de bu mezar mimarisine pek çok yerde rastlanılmaktadır. 

Tapınak tipli mezar
Tapınak tipli mezar


         Ev tipi mezarlar mimari bakımında evleri örnek almıştır yani mezarlar bölgede bulunan evlerin mimari açıdan yapısına benzerdir. Zaman zaman kayaları oyarak yada ayrı bir yapıt olarak yapılmıştır. Romanın hüküm sürdüğü her bölgede bu yapı mezar biçimine rastlamak mümkündür. Bölgeden bölgeye değişen bu mezar tipi bulundu coğrafyadaki evlerin birer minyatürü halindedir.
Mezarların etrafında bulunan kabartmalı işlemeler tüm aile bireylerini sembol eder. 

Ev tipi mezar
 Ev tipi mezar


          Kule mezarları en çok Suriye bölgesine rastlanılmaktadır. ne yazık ki kule mezarları günümüze kadar tam haliyle ulaşmamıştır ama yapı olarak piramit biçiminde ve çatıları düz biçimdedir. Bu tipin en güzel örneği ise Elahbel kule mezarıdır. Mezar tipini Roma imparatorluğun en çok doğusunda görülmektedir. Kule mezarları anlam olarak diğer mezar tipleri gibi ölen kişiyi yüceltmek tanrılaştırmak gibi amaçlarla yapılmıştır ancak genellikle aile mezarları olarak kullanılır. 

Kule mezarları
  Kule mezarları


         Tonozlu mezarlar ise daha basit taş ve tuğla ile yapılmışlardır. Roma mimarisine ise tavan örtüsü olarak biline tonoz, Roma'ya özgün bir tekniktir  Bu mezar tipi en çok Anadolu bölgesinde görülmektedir. Tonoz bir yapı elemanı olduğu için diğer mezarlarda da kullanılmaktadır. Tonozlu mezarlarda harç kullanılmadan yapılmaktadır. 


                Çokgen taş duvarlı mezarlar helenistik döneme özgü olduğu görülmektedir. Genel olarak Anadolu'nun batı ve güneyinden  bir çok kentte surlar ve mezarlar bu mimari teknik ile yapıldığı görülmektedir. Bu mimari biçim Anadolu'da bulunan Kilik'ya bölgesine özgü olduğu ve başka bölgelerde görülmemektedir. Bu bölgede bulunan tek Helenistik mezar tipi olduğu da düşünülmektedir. 

Post a Comment

Daha yeni Daha eski