Hattuşaş


            Hitit Krallığın Bir kenti olan Hattuşaş konum olarak günümüz Çorum ilinin sınırları içerisindedir. Hitit krallığını önemli bir şehri ve aynı zamanda Hitit krallığın baş kentidir. Yapılan kazı çalışmalarından Hitit Krallığın yanı sıra bir çok krallıklardan ve İmparatorluklarda kalıntılar bulunmaktadır bunlar Frig, Asur, Hatti, Bizans ve Roma dır. Kentte bir çok kabartma, çivi yazılı tabletler ve tapınaklar bulunmuştur bunların içlerinde en önemli olanı ise Mısır ve Hitit krallığı arasında yapılan Kadeş antlaşmasının 




          Hattuşaş Kentinin ilk sahipleri olan Hattiler döneminden Kentin adını Hattuş olarak görmekteyiz, Kent Hititler'in işgalinden sonra Hattuşaş ismini almaktadır. M.Ö. 1700'lerde Anitta tarafından kazanılan şehir gene Anitta tarafından yıkılmıştır. I. Hattuşili tarafından tekrar kurulan şehir M.Ö 1600'lerde uzun yıllar Anadolu'da egemenliğini süren Hitit krallığın başkenti olmuştur.



           Kent iki kısımdan oluşmaktadır güneyde kalan kısmana Yukarı şehir kuzeyde kalan kısmına ise Aşağı şehir denmektedir. M.Ö 19. ve 18. yüzyıllarda Aşağı Şehir'de Asur ticaret kolonileri çağı yerleşmeleri görülmektedir. Şehrin adı da ilk kez bu çağa ait yazılı metinlerde ortaya çıkmıştır. Yukarı şehir yüz ölçümü bakımından 1 km2  bir alana yayılmıştır bu bölgede genellikle tapınak ve dinsel alanlar yer almaktadır. Yukarı şehri güvenliğini sağlamak için şehrin güney bölgesini sur ile kapatılmış ve 5 adet kapı konulmuştur güney surunun doğu ve batısında kral kapısı ve aslanlı kapıda yer almaktadır. Hattuşaş kentinde günümüzden 5 bin yıl öncesine kadar uzanan kalıntılar ortaya çıkmaktadır yapılan ilk kazı çalışmaları 1934 yıllarında başlamış ve halen daha kazı çalışmaları devam etmektedir. 1986 yılında UNESCO Dünya Miraslar listesine alınmıştır.

Post a Comment

Daha yeni Daha eski