Kadeş Savaşı 


             Kadaş savaşı M.Ö. 1296 yıllarında humus'da bulunan Kadeş şehrinin yakınlarında yaşanmıştır. Hitit ve Mısır devletlerinin arasında geçmiştir. Tarihte bilinen en çok savaş arabasının kullanıldığı savaştır. Savaşın en büyük etkenlerinde biri olarak görülen Suriye'de bulunan ticaret yollarıdır. Her iki devlette bu ticaret yollarını istemektedir.

Kadeş Savaşı
(Antik Mısır Ordusu ve Kadeş Savaşı)


 Bu olayın yanı sıra Hitit devletini en çok kızdıran olay ise Suriye'de bulunan ve Hitit devletine bağlı olan Amurrular'ın Mısır devletinin tarafına geçmeleridir. II. Romses tahta geçmesinin ardından ortalık daha da kızışmış ve savaş kaçınılmaz olmuştur. 
             Hitit devleti bütün müttefiklerinden yardım istemiştir. (Hitit devletinin yazılı metinlerinde savaş hakkında çok fazla bilgi bulunmamaktadır.) Belgelere göre Mısır devletinin tahmini ordusu 20.000 kişidir iki devletin toplam ordusu ise 35.000 ve 3.500 savaş arabasıdır.

Kadeş Savaşı
(Kadeş Savaşı Temsili)

Savaşın ilk başlarında Hitit devleti üstün gelmesi Hitit askerlerini sevindirmiştir ama bu sevinç çok uzun sürmez ve sonradan gelen disiplinli Mısır ordusu bütün dengeleri bozar. Savaşta iki taraf da çok büyük kayıplar verir 16 yıl sonunda iki devlet de savaşı kazanamaz ve tarihteki ilk antlaşma yapılır M.Ö. 1279 Kadeş antlaşması yapılır. 
              Antlaşmanın sonucu olarak ise Suriye topraklarının kuzeyi Hitit devletine, güneyi ise Mısır devletine verilir. Kazı çalışmalarında ortaya çıkan bulgularda ise antlaşma sonrası iki devlet arasında dostça yazışmalar geçtiği görülür. 

Post a Comment

Daha yeni Daha eski