Demeter Yunan Mitolojisi


Demeter Kronos ve Rheia'nın kızıdır. Rheia'nın ilk kızı olan Hestia'dan hemen sonra doğmuştur. Güzel saçlı kraliçe ve güzel örgülü Demeter olarak da bilinir. Toprak, hasat ve bereket tanrıçası olarak bilinen Demeter'in buğday ve ekin simgesidir.

Demeter

Demeter Büstü 


   Hesiodos Demeter efsanesini şöyle anlatır.

   
   Demeter'in yatağına girdi Zeus.
   Canlıları doyuran, tarlalar tanrıçasının.
   Ak kollu Persephone'yi doğurdu Demeter.
   Yeraltı tanrısı Aidoneus
   kaçırdı onu anasının koynundan
   ve bilge Zeus bıraktı kızını ona.

Demeter


     Demeter ve kızı Persephone hiç bir zaman ayrılmazlar, ancak Persephone yeraltı tanrısı Hades tarafından kaçırılır efsanede bu olay şöyle anlatılmaktadır.
        Persephone bir gün çayırda çiçek toplarken Hades gelir Persephone'yi gören Hades hemen Persephone'yi arabasına bindirir ve yer altına götürür, olaydan haberi olmayan Demeter kızını aramaya başlar dünyada aramadığı yer kalmaz ancak kızını bulamaz bu duruma üzülen Demeter her şeyi bırakır Olympos'tan kaçar bereket tanrıçasının küsmesi bütün dünyaya kıtlık getirir bunun üzerine tanrıların tanrısı Zeus Demeter'e yardım eder Hades ile görüşür ancak Hades Persephone'ye bir nar yedirmiş ve kendisine aşık etmiştir, bütün konuşmaların boşuna olduğunu anlayan Zeus bir ortak nokta bulur ve yılın 9 ayını yani bahar, yaz ve sonbahar dönemini annesinin yanında geçirmesini ve geri kalan 3 ayıda yanı kışı Hades'in yanında geçirmesini söylemiştir böylelikle toprak yeniden bereketlenmişti. 

Demeter

Post a Comment

Daha yeni Daha eski