Hitit Devleti


             Hitit eski krallık dönemi M.Ö 1660 - 1460 yılları arasında hüküm sürmüştür. İlk başlarda küçük şehir devletleri biçimindedir. Hitit devleti var olduğu tarihsel süreçlerde her zaman ilerlemiştir. Hitit devleti orta Anadolu ve çevresinde kurulmuş ve genişlemiştir. Bulunan yazıtlara göre ilk Hitit kralı Anitta'dır aynı zamanda Anadolu'da ki ilk siyası yapılanmayı da M.Ö 1750 yıllarında kurmuştur. Anitta'tan  sonra gelen hiç bir Hitit kralı Anitta'yı atası olarak kabul etmez. Anitta'dan sonra Hitit krallığı hakkında karanlık bir döneme girilmektedir. 

 Hitit Devleti


Hitit Devleti



            Kral Labarna ve Hattusili dönemlerinde Hitit devleti hakkında bilgiler tekrardan başlar. En güzel yazıtlar ise kral Hattusi'li döneminde tutulmuştur. Labarna'da Hitit devletinin sınırlarını genişletti ancak eski Krallık döneminin en parlak dönemi I. Murşil dönemidir. I. Murşil çok iyi bir komutan ve devlet adamıdır ne yazık ki Hitit devletinin içinde buluna hainler Kral I. Murşil'e saray içerisinde yaptıkları entrikalar sonrasında öldürüldü.

Hitit Kabartması
Hitit Kabartması

          Bulunan yazıtlar sonucunda Hitit devleti Anadolu'da bulunan Asur devletinin gücünü kaybetmesinin ardından Anadolu'dan çekilen Asur devletinin yerin Hitit devleti gelişmiş ve kurulmuştur. Devletin başkenti olarak ise Hattuşaş kabul edilmiştir.

Post a Comment

Daha yeni Daha eski