Priene Antik Kenti

           Aydın'ın Söke ilçesine yaklaşık olarak 15 km uzaklıkta olan Priene Antik kenti M.Ö. 4. yüzyılda kurulmuş ve 12 İyon kentinden birisidir olmuştur, ızgara tipli şehir mimarisinde en güzel örneklerindendir. Kentin kurulduğu arazinin eğimli olmasından dolayı sokaklar genellikle merdivenlidir, şehirde toplamda 3 adet giriş ve çıkış kapısı da bulunmaktadır. ilk kurulduğu zamanlarda bir liman şehri olduğu tahmin edilen Priene antik kenti zamanla Menderes nehrinin taşımış olduğu alüvyonlar nedeni ile denizden uzaklaşmış ve önemini yitirmiştir.

Priene Antik Kenti
Priene Antik Kenti

            Kentin içerisinde bulunan en önemli mimari eserlerden biride 6.500 kişilik olan tiyatrodur M.Ö. 3. yıllarında inşa edilmiş olan sütunlu sahnesi sahne arkası bölümü ve yarım daire şeklindeki mimari yapısıyla günümüze kadar ulaşmıştır. Tiyatroda en ön sıralarda bulunan mermer koltuklarda kentin önde gelenlerine ve  siyasi liderlere ayrılmış olduğu tahmin edilmektedir.

Priene Antik Kenti
Priene Antik Kenti Tiyatro Binası


             Kente en az Tiyatro binası kadar  önemli olan bir diğer yapıda Athena Tapınağıdır şehrin en yüksek yerine konumlandırılan tapınak dünyanın 7 harikasından biri olarak da kabul edilmektedir. Tapınağın mimarı da Halikarnas Mosseleion'nu ve Apollon Tapınağını yapmış olan Pytheos dur. Kent'de bir çok evde tuvalet bulunmasına rağmen tüm Priene kentinde sadece bir adet banyo bulunmaktadır. İon kentleri arasında siyasi gücü en düşük kenttir.

Priene Antik Kenti
 Priene Antik KentiAthena Tapınağı 


           Tiyatro binası ve Athena Tapınağı dışında Demeter Tapınağı, agorai, Zeus Tapınağı, Mısır tapınağı, Büyük İskender'in evi Bizans kilisesi ve Sinagog da mevcuttur. Kent Aegyptus tarafından kurulsada tarih boyu bir çok medeniyet tarafından defalarca işgal edilmiştir buna rağmen günümüze kadar kent orijinal yapısını bozmamış nadir şehirlerdendir bunun nedeni ise Roma imparatorluğun şehre çok önem göstermesi gösterile bilinir.



Post a Comment

Daha yeni Daha eski