Hermes Yunan Mitoloji


         Hermes, Titanlar soyundan gelen Atlas’ın kızı Maia ile Zeus’un birliketliği sonucu olmuştur. Tanrıların ve özellikle Zeus'un habercisi olarak bilinir. Olympos tanrıları arasından en eğlenceli ve renkli olandır tanrıdır. Hermes’in asıl efsanesi, doğuşu ve ömrünün ilk günleriyle ilgilidir.

Hermes
Hermes



Hermes'in doğumu ve efsanesi. Zeus ve Maia Arkadia'nın güneyinden bulunan Kyllene Dağı’nda sevişmektedir. Tanrıların tanrısının karısı Hera gece uykuya daldıktan sonra Mağraya gelir, bir süre sonra Maia bir çocuk doğurur. Annesi Maia tarafından kundaklanır ve bir beşiğe yatırılır Hermes, şaşırtıcı bir hızla büyür ve kundağından kurtularak olağanüstü işlere giriştiği macerayla dolu hayat serüvenine başlar. Mağaradan önünde bir kaplumbağa görür ve aklına bir cin fikir gelir. Kaplumbağayı yakalayıp öldüren, içini boşaltır ve koyun bağırsağından 7 tel gererek ilk 7 telli lirini yapar güzel sesler çıkararak eğlenir.

Hermes
Hermes


  Pieria ovalarında dolaşırken Apollon'nun ineklerini görür ve 50 inek çalar ve onları bir mağaraya saklar hırsızlığı belli olmasın diye ayakların çalı çırpılardan yaptığı ayakkabıları giyer ve izini kaybettirir, yolda giderken karşısına çıkan ihtiyara onu gördüğünü kimseye söylememesi için yemin ettirir ve bunun karşılığı olarak bir düve vereceğini söyler. Her şeyi hallettikten sonra mağaraya döner ve masum bir bebek gibi kundağa girer. İneklerini Çalındığını anlayan Apollon ihtiyar Battos'u sorguya alır ve ihtiyar itiraf eder Apollon mağaraya gider Hermes'i bulur ve inekleri geri vermesini ister ancak Hermes Babası Zeus'un başına ant içer. Apollon inekleri alamayınca kararı tanrı Zeus'a bırakır. Zeus'un kararıda Hermes'in inekleri nereye sakladığını göstermesidir. Mağaraya Gittiklerinden Apollon Hermes'in yaptığı liri görür ve çok beğenir ona Liri ona vermesi karşılında inekleri istemeyeceğini söyler. bir süre sonra Hermes pan kavalını icat eder Apollon bu kavalı da İster Hermeste karşılında kerykeion denilen sihirli altın değneği ister. Bu değnek ile Hermes habercilerin ve hırsızlığın kralı olur. Tanrı Zeus'un en zeki ve kıvra zekalı oğlu olan Hermes bundan böyle tanrının bütün buyruklarını insanlara ulaştırmak için görevlendirilir. 

Hermes
Apollon ve Hermes 

Post a Comment

Daha yeni Daha eski