Nemrut Dağı



            Nemrut Dağı günümüzdeki Adıyaman'ın Katha ilçesi sınırların M.Ö 163 ve M.S 72 yılları arasında bu bölgede egemenliği sürmüş olan Kommagene Kralı I. Antiochos'un tanrılara ve atalarını saygısını göstermek için Nemrut dağının eteklerine yaptırmış olduğu mezar ve anıtsal heykerller Helenistik döneme ait en önemli eserlerdendir.
 
 
nemrut dağı
nemrut dağı



Anıtsal heykeller 8 - 10 metre yükseklikte ve kireçtaşı bloklarında yapılmıştır. buluna yazıtlarda kralın mezarınında burada olduğu belirtilsede bu güne kadar yapılan kazı çalışmlarında kralın mezarı halen daha gün ışığına çıkarılamaıştır. Bölgedeki heykeller hem Pers sanatını hemde Kommagene krallığından esinlenerek yontulduğu görülmekte bu nedenle Nemrut dağı batı ve doğu ugarlıkları arasından bir bağlantı noktası olarak düşünüle bilinir. 10 meteri bulan heykeller ve devasal uzunluktaki kitabelerim yanı sıra muhteşem gün doğumu ve batımı gelen ziyaretcileri büyülemektedir.
nemrut dağı
nemrut dağı


Ortaya çıkan yazıtlarda yapılan heykellerin hangi tanrılara ait olduğu ve heykerller hakkında pek çok biligide yer almaktadır, gücü ve hakimiyeti simgeleyen heykerlerde bulunmaktadır. Simetrik bir biçimde olduğu görülen teraslarda tahtında oturan tanrı heykerlleri ve Kommagene Kralı I. Antiochos'un tanrılarla tokalaştığı kabartmlarda görülmektedir, bunun yanı sıra bir aslan horoskop kabartmasıda yer almaktadır. Kabartma üzerinde Kral I. Antiochos'un tahta çıkış tarihi olarak 7 temmuz 62 görülmektedir.


Nemrut Dağı 1987 yılında ise UNESCO Dünya Miraslar Listesi'ne girmitir.


nemrut dağı
nemrut dağı


Post a Comment

Daha yeni Daha eski