Miletos

            Aydın'ın Didim ilçesinden bulunan Miletos antik kenti kuruluşu cilalı taş devrine kadar uzandığı düşünülmektedir. İlk başlarda aynı Priene antik kenti gibi bir liman kenti olan Miletos zamanla denizle olan irtibatı kesilmiştir. Kent ismini alışının Bir Mitolojik öyküsü de bulunmaktadır. Miletus, Apollo ile Minos'un kızı olan Akakallis'in oğludur. Akakallis babasının gazabından oğlunu korumak için oğlunu ormana saklar. Apollon'da dişi bir kurta onu beslemesi için emir verir. Miletus kurtlar tarafından büyütülür, kurttan sonra da bir çobanın Miletus'u bulup evine getirip beslediği söylenir. Miletus büyüdükten sonra Girit'i terk eder ve Karaia'ya gelir, Kyane ile evlenir ve Mileyos'u kurar.

Miletos
Miletos Tiyatrosu 


               M.Ö: 38 yıllarında Roma İmparatorları tarafından özel ilgi gösterilen şehir gelişir ve İon şehirleri arasından metropol düzeye ulaşan şehir çok geniş bir arazi üzerine kurulmuştur. Şehre ilk girdiğimiz zaman bize karşılayan Milet tiyatrosu Helenistik dönemde 5300 kişilik olarak inşa edilmiş olmasına rağmen roma döneminde 15 bin kişiye kadar çıkarılmıştır. günümüzde ise tiyatronun 3. katından Bizans ve Osmanlıya ait sur kalıntıları bulunmaktadır. 


              Şehirde bulunan senato binası ve karşısında bulunan kente su dağıtımı için yapılmış olan Nymphaion da şehre girdikten sonra sizleri karşılamaktadır. Nymphaion ise çok sayıda heykelin bulunduğu üç katlı halk çeşmesi ve havuzudur. Nympahaion havuzunun su ihtiyacını yapılan su kemerleri ile sağlanmaktadır. Su kemerleri yalnızca Nympahaion havuzuna değil bütün şehre su taşımaktadır. Şehirde bulunan bir diğer önemli yapı ise Faustina hamamıdır. Anadolu'da bulunan en büyük Roma hamamlarından bir olan soğuk, sıcak, ılık kısımları ve soyunma odaları da bulunmaktadır. 

Miletos
Miletos Faustina Hamamı

             Miletos kenti en parlak Dönemleri olarak M.Ö. 7 yy ve 6. yy'da yaşamıştır. Miletos'da yaşayanlar deniz ticaretine başlamasıyla birlikte Akdeniz ve Karadeniz'de koloniler kurarak daha çok zenginleşmişlerdir buda şehrin daha iyi bir şekilde gelişmesine katkı sağlamıştır, gelişen ve zenginleşen Miletos şehri İyon'yanın baş kenti haline gelmiştir. Ancak M.S 6. yy'da kent denizden uzaklaşmış ve bir liman kenti olmaktan çıkmıştır bu olaydan sonra kentin iki önemli yıkılmış ve terk edilmiştir. Miletos şehrinin en önemli özelliklerinden biriside geometrinin, astronominin ve felsefenin temellerinin bu şehirde atılmasıdır. 


Post a Comment

Daha yeni Daha eski