Afrodsias


           Aydın'da bulunan Afrodsias antik kenti Menderes nehrinin bir  parçası olan Dandalaz Çayının kenarına kurulmuştur İlk kurulduğu dönemlerde pek ihtişamlı bir tarihi bulunmamasına rağmen Dandalaz Çaynın sağlamış olmuş bereketli topraklar sonucu çok hızlı bir şekilde gelişmiş ve Roma İmparatoru olan Octavian'ın bile dikkatini çekmiştir. Kentin bir diğer avantajı ise 2- 3 km uzaklıkta bulunan mermer ocaklarıdır, bu mermer ocağı sayesinden kentte bir çok mermer yapıt ve heykel görülmektedir. Kentin geçmişi M.Ö. 5: bin yılının ortasına kadar uzanmaktadır M.Ö. 6. Yüzyılda küçük bir köy biçiminde olan kent M.Ö 2. yüzyılda kent devleti unvanını kazanacak büyüklüğe ulaşmıştır. Roma İmparatorluğunun da dikkatini çekmiştir. Ketin yakınlarında mermer ocağının bulunmasından dolay dünyada ve Roma imparatorluğunun dört bin yanında üne kavuşmuş heykeltıraşlar yetişmiştir.

Afrodsias
 Afrodsias


          Kent adını güzellik tanrıçası Afrodit'ten almıştır. Kente bulunan Aphrodite Tapınağının yapımı 150 yıldan fazla sürmüş ve günümüze kadar yıkılmadan ayakta durmayı başarmıştır. Kentte bulunan en görkemli yapıt ise 30 bin kişilik bir kapasiteye sahip olan 50 metre genişliğinde ve 262 metre uzunluğundaki Afrodisias stadyumu'dur, elips şeklinde olmasın Stadyuma gelen herkesin rahat bir şekilde yarışları izlemesini sağlamıştır. Roma İmparatoru Hadrian'nın emri ile yapılmış olan kadın ve erkek için ayrıl bölmelere sahip birde hamam bulunmaktadır, hamamın altında bulunan ısıtma sistemlerine su kanaları mevcuttur.

Afrodsias

Afrodsias


           Kente bu kadar fazla yapı bulunması ve çok fazla gelişmiş olmasına rağmen yaşanan büyük depremler sonucu 7. yüzyılda yaşanan son depremden sonrası ise bir daha kent üzerinde yenilikçi ve onarıcı çalışmalar yapılmak. Selçuklu devletinin'de saldırıları sonucu şehir 4 kez Selçuklu devletinin eline geçer ve zamanla önemini yitirir 12 yüzyılda ise kent tamamen terk edilir ancak günümüzde çok sayıda yerli ve yabancı turist kenti ziyaret etmek ve görkemli mimari eserleri hayretle incelemektedirler.  

Afrodsias

Afrodsias






Post a Comment

Daha yeni Daha eski