Frigler 


            Frigler Krallığının ne zaman kurulduğu ve Anadolu'ya nereden geldikleri tam olarak bilinmemektedir ancak Frigler hakkındaki ilk bilgiler M.Ö 8. yüzyıl da karşımıza çıkar M.Ö 8. yüzyılda büyük bir göç halinde Anadolu'ya geldikleri düşünülen Frigler o zamanlar Anadolu'da bulunan Hitit ve Mitanmi gibi devletlerin Anadolu üzerindeki egemenliğini kaybetmesi sonucunda Anadolu'ya yerleşmişlerdir. Frigler'in Avrupa'dan Anadolu'ya geldikleri ve Avrupa'da bulunduklarında isimleri Brig'ler doldukları ve göç sonrası isimlerini değiştirdikleri düşünülmektedir. Anadolu'ya göçleri ege göçleri mi yoksa Trak kabilelerinin göçleri ile mi geldikleri tam olarak bilinmemektedir. Ege göçleri sonrası Anadolu'da bulunan Hitit ve Mitanmi gibi büyük devletler yıkılmış ve yerlerine Frigler ve Urartular gelmiştir. M.Ö. 2000 Yıllarından sonra Frigler Anadolu'da siyasi bir güç haline gelmişlerdir. 



Frigler Anadolu'ya ilk başlarda Marmara denizinin güney kıyılarında görülmüş ve daha sonra Sakarya ve çevresine göç etmişlerdir bu bölgede Frig krallığının temelleri atılmıştır M.Ö 10 yüzyılda doğu Anadolu'ya yayılmış ve  M.Ö 9 yüzyılda güçlü bir krallık halini almışlardır. Frigler'in Anadolu'ya ne zaman geldikleri tam olarak bilinmese de kesin olarak bilinen şudur ki  M.Ö 9. yüzyılda Gordion merkezli olarak kurulan ve Orta Anadolu ve Doğu Anadolu toprakları üzerine yerleşmişlerdir. Kurulan Frig krallığın ilk kralı Gordion'a kentine de adını veren Kral Gordiostur. Dağınık Frig topluluklarını bir araya toplamaya başaran Gordios hakkında ne yazık ki çok fazla bilgi bulunmamaktadır. 



 Frig kralı Gordios evlendikten sonra doğan çocuğuna Milas adını vermiştir bazı tarihçilere göre ise bütün Frig krallarına Midas denildiği belirtilmektedir. Babası öldükten sonra tahta çıkan Midas M.Ö 8. yüzyılda Krallığın topraklarını batıda Ege denizine doğuda Kızılırmak'a  kadar genişletmeyi başarmıştır ve Asur'lar ve Urartu'lar ile komşu olmuşlardır. Midas Kralı zamanında Frig krallığı en parlak dönemi yaşamıştır. Kral Midas hakkındaki bilgiler genellikler Asur yıllıklarından ve Yunan edebi yazıtlarından öğrenmekteyiz.



Post a Comment

Daha yeni Daha eski